Да ли ће почетак грејне сезоне бити одложен 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Да ли ће почетак грејне сезоне бити одложен
Trenutno na sajtu: 293       |       Podeli:
12.10.2022 | 0 коментар(а)



Министарство рударства и енергетике није водило разговоре ни са једном топланом о одлагању почетка грејне сезоне,
Да ли ће почетак грејне сезоне бити одложен, Фото: ГЗС

речено је Танјугу у том министарству, поводом информација које су се појавиле у медијима да ће грејна сезона почети у новембру због уштеде енергената, иако би званично требало да крене 15. октобра.
"Ако постоје аргументи за такав предлог, министарство је спремно да се о томе разговара. Наглашавамо да је енергетски систем комплексан и да се потрошачи, кад не могу да рачунају на један извор енергије, у овом случају систем даљинског грејања, опредељују за други, што је најчешће електрична енергија, а то може значајно да оптерети читав енергетски систем", наводе у министарству.


Према информацијама које су представљене на седницама Радне групе, са којима је Министарство рударства и енергетике упознало и јавност, топлане у Србији су спремне за грејну сезону и обезбеђене су довољне количине енергената, кажу у министарству.

Ипак, истичу, да свака јединица локалне самоуправе доноси засебну Одлуку о снабдевању топлотном енергијом којом прописује када почиње грејна сезона и под којим условима може отпочети раније.

"Подсећамо да Закон о енергетици у ставу 1. члана 356. прописује да енергетски субјект који обавља делатност дистрибуције топлотне енергије врши дистрибуцију топлотне енергије под условима утврђеним овим законом и прописима које доноси јединица локалне самоуправе (ЈЛС). Како сам Закон не прописује ближе услове везане за грејну сезону то је остављено јединицама локалне самоуправе да пропишу у складу са околностима", наводи се у саопштењу.

Према наведеним прописима свих јединица локалних самоуправа које имају системе даљинског грејања, грејна сезона за снабдевање топлотном енергијом за грејање стамбених и пословних просторија почиње 15. октобра, а завршава се 15. априла.

Изузетно у периоду од 1. до 14. октобра и од 16. априла до 3. маја објекти ће се грејати у дане за које у последњој прогнози претходног дана или у првој прогнози тог дана Републички хидрометеоролошки завод прогнозира средњу дневну температуру 12 степени или нижу.

Подсећају да Министарство рударства и енергетике руководи Радном групом за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, у којој су поред осталих енергетских субјеката и представници Пословног удружења Топлане Србије, као и представници ЈКП Београдских електрана.

Удружење потрошача: Умањити рачуне ако се сезона одложи

Одлагање грејне сезоне без пропорционалног умањења рачуна водило би даљем продубљивању проблема незаконите прекомерне наплате грејања, саопштило је данас удружење Заштита потрошача поводом незваничних информација у медијима да ће почетак грејне сезоне бити одложен.

Председник удружења Ненад Бумбић објашњава да сви корисници даљинског грејања, којима се грејање наплаћује по површини, сваке године топланама плаћају прописану количину топлотне енергије иако оне испоруче знатно мање енергије него што наплате.

"Већини потрошача топлане наплате између 20 и 40 одсто више енергије него што испоруче", наводи он.

Бумбић додаје да потрошачи разумеју да је енергетска ситуација таква да мора да се штеди, али да не би било фер и законито да се потрошачима наплати грејање и онда када они морају да имају грејање, а немају га.

Удружење зато тражи да се рачуни умање сразмерно дужини евентуалног одлагања почетка грејне сезоне и наводи да су Београдске електране између 2016. и 2020. године Београђанима за грејање наплатиле 24 милијарде динара више него што је било по закону.

 

 

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.445.766 посета
Тренутно на сајту: 293 посетилац(a)